Назад до Лечение на други хора

Лечение на други хора

  1. Лечение на други хора
  2. Неподвижната точка

Неподвижната точка

Има едно сакрално-черепно масажно движение, което може да се използва при третата позиция на главата Рейки, когато пациентът лежи по гръб. То се нарича Неподвижна точка и използването на енергията му оказва въздействие на изравняване на целия гръбнак от горе до долу. Тук няма манипулация върху самия гръбнак и процедурата е напълно безопасна. Ако се направи неправилно, няма да се случи нищо. Но ако се направи правилно, може да прогони мигрената на пациента, да облекчи врата и болката в кръста, да отпусне челюстта и често има ефекта на цялостна хиропрактика.

Има няколко начина за манипулиране на Неподвижната точка - върху различни части от тялото. Повечето масажисти са обучени на описания по-долу, но като че ли омаловажават и недооценяват важността му.

Като начало, открийте върху себе си двете акупунктурни точки на пикочния мехур - 10. Двойката се намира в горната задна част на врата, от двете страни на гръбначния стълб, където костната структура на главата се съединява с врата. Точките са две миниатюрни вдлъбнатинки в мускула на врата под кожата. Ще разберете, че сте ги открили по странното усещане, което описвам като чувство за кабарче в мозъка. Обикновено не е болезнено, освен ако вратът ви е схванат или мускулите са напрегнати. В повечето случаи ще се появи единствено странно усещане. Ако откриете едната точка, потърсете другата точно срещу нея.

Щом се научите да откривате тези точки Върху себе си, опитвайте се да ги намирате и върху други хора, докато не ги опознаете.

Когато лекувате и ръцете ви са под главата на пациента, време е да използвате тази техника. Главата му почива в дланите ви. Първо намерете точките с показалците на двете си ръце, по една от всяка страна на врата. Пациентът може да ви каже кога сте ги открили, ако го помолите да ви помогне. Важно е да бъдете точно върху точките, иначе няма да се получи нищо. Има множество подобни двойки точки покрай линията, където черепът се среща с врата и повечето от тях действат. Точките на пикочния мехур - 10 са най-близо до гръбначния стълб, но не непосредствено върху него.

Щом намерите точките, задръжте пръстите си върху тях и упражнете лек натиск. Пациентът ще усети пръстите ви върху странно чувствителните точки. После наблюдавайте дишането му. Натискът върху акупунктурните точки на пикочния мехур - 10 балансира пулса на гръбначната течност, който е седемнадесет удара в минута. Когато балансът се осъществи, сърдечният ритъм, пулсът и дишането на пациента ще се синхронизират за известно време. Ще го забележите по дишането на пациента: в началото диша нормално, с ритмично повдигане и отпускане на гърдите.

Когато се достигне синхронизирането на Неподвижната точка - може да отнеме миг или няколко минути - пациентът може първо дълбоко да въздъхне и после дишането ще се забави. Вместо да се повдигат и отпускат, гърдите стават почти неподвижни. В този момент упражнете малко по-силен натиск върху акупунктурните точки и леко дръпнете назад (около четвърт до половин инч). Може да усетите как вратът му леко се раздвижва. Тегленето трябва да бъде много внимателно, без прилагане на сила. Задръжте така.

След минута-две лечителят започва да усеща леко пулсиране на върха показалците си, упражняващи натиск върху точките. Вероятно ще го почувствате първо в единия, после в другия, докато двата не започнат да пулсират едновременно. Когато усетите пулсирането и от двете страни, освободете точките и измъкнете ръце изпод главата на пациента. Приключили сте с Неподвижната точка; продължете Рейки сеанса. Балансирането на енергията и на гръбначния пулс регулира гръбнака. Костите могат да се наместят. Лечителят не ги е наместил пряко, направили са го енергията на Неподвижната точка и Рейки.

В края на сеанса пациентът, върху чиято Неподвижна точка е оказано въздействие, изпитва по-силно дезориентация, отколкото след обикновен Рейки сеанс. Това продължава около половин час. Усещането с приятно и той се чувства успокоен, но не бива да шофира, докато дезориентацията не отшуми. Повечето хора не могат да манипулират Неподвижната си точка, но това е осъществимо. Опитайте да сложите две топки за тенис в чорап и завържете края му, за да притиснете топките една към друга. Легнете на твърда равна повърхност (под) и поставете завързаните топки за тенис под горната част на врата си. Притиснете глава към топките, за да осъществите притеглянето. Това може да ви осигури необходимия натиск, за да манипулирате Неподвижната си точка сами.

При тази процедура са възможни две грешки. Ако пръстите ви не са точно върху точките, пациентът няма да стигне до синхронизиране и няма да стане нищо. В другия случай, ако придърпате назад преди синхронизирането, също няма да има регулиране на гръбнака. Ако пропуснете момента на синхронизирането - пациентът стигне до него, а вие не дръпнете назад - изчакайте няколко минути, за да настъпи отново, като задържите пръсти върху точките. Ако изглежда, че пациентът не достига синхронизиране, а е минало много време, помолете го да си поеме дълбоко въздух. Така може да се постигне моментът, в който можете да придърпате назад. Няма да се случи нищо, ако сгрешите при извършването на манипулацията на Неподвижната точка. Няма да има излекуване, но няма и да навредите.

Процедурата е от толкова голяма полза за много хора и за всеки с мигрена и гръбначни проблеми, че обикновено я преподавам заедно с Рейки I. Всъщност, тя не е част от Рейки, макар определено да е важна за излекуването.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Христина Георгиева
Много полезно благодсрв
Виж още отзиви
Коментирай
loading...